10 fif, der får din cykel trygt igennem vinteren

10 fif, der får din cykel trygt igennem vinteren

Vinteren er over os! Baisikelis mekanikere giver herunder de bedste jule/vintertips til hvordan du holder jernhesten kørende, selvom kulden napper.

1. Det er ikke størrelsen, men smørelsen.
En hård vinter, betyder store mængder salt på vejene og det kolde og våde vejr tærer ligeledes på alle cykeldele, især din kæde. Derfor anbefaler vi at du smører din kæde minimum en gang om måneden. Brug gerne en tyktflydende olie, der klistrer godt til kæden og derfor har effekt i længere tid (brug aldrig WD40). For at sikre bedst effekt af smøring, smører du indersiden af den del af kæden der er nederst

2. Tjek dit dæk for småsten og glasskår
Når det regner skylles mange småsten og glasskår ud på vejene. Stenene lægger sig ofte med den tunge side nedad og den spidse side opad. Det betyder at stenene lettere sætter sig fast i dit dæk som senere fører til punktering og slider dit dæk. 

3. Baby, skal jeg pump’ den for dig?
Efter du har tjekket dit dæk for småsten, pumper du dit dæk op til det rigtige dæktryk (det står på siden af dækket). Et dæk med for lavt dæktryk punkterer oftere, gør cyklen tungere at træde og slider dækket markant hurtigere.

4. Tjek dit dæk for småsten og glasskår, igen.
Når dækket er pumpet hårdt, trykker slagen hårdere mod dækket. Derfor vil helt små sten og glasskår ofte komme lettere til syne nu. Væk med dem.

5. Kun en stram kæde, skaber jule-cykel-glæde
Har du, som de fleste danskere, indvendige gear på din cykel skal du holde din kæde stram. Hver anden eller tredje måned, skal du stramme din kæde, alt efter hvor meget du cykler. Det gøres lettest ved at vende din cykel ”på hovedet” så den står på sadel og styr. Du skal nu løsne hjulmøtrikkerne til baghjulet, hvis du har fodbremse løsnes møtrikkerne, der holder bremsebøjlen også. Herefter trykker du baghjulet let bagud, så kæden strammes. Samtidig med at du holder hjulet i spænd, så kæden forbliver stram, strammer du først hjulmøtrikkerne og siden møtrikkerne på bremsebøjlen. Viola!

6. Før en smøring, husk din jule-cykel-rengøring
Sand, salt og snavs sætter sig i alle bevægelige dele på cyklen og tærer meget på cyklens vitale dele, ikke mindst på cykelstellet. Derfor vil din jernhest elske dig for at du giver den en vask med sæbevand. Husk at sæbe affedter, så du bør smøre den efter hovedrengøring.

7. Stram alle bolte og skruer, så din cykel altid duer’
Fat dine umbraconøgler og giv alle bolte og skruer en efterspænding. Så sikrer du dig, at de skruer der har rystet sig løs af ture på brosten, kantsten, grusveje og anden landevejsridning ikke løber nogen vegne

8. Kun tosser har slidte bremseklodser
Bremseklodserne, sørger ganske enkelt for at du kan klodse bremserne, når du virkelig har brug for det. Derfor er det farligt, men desværre ganske udbredt, at cykle rundt med slidte bremseklodser. Kører du med totalt nedslidte bremseklodser og hører en metallisk lyd, når du bremser, er der yderligere risiko for at du ødelægger din fælg. Den er noget dyrere at skifte end bremseklodserne Har du mod på selv at udskifte bremsekloderne, anbefaler vi at du tager et billede af hvordan de er monteret, inden du piller dem af. På den måde er du sikker på at montere dem korrekt.

9. Julegaver, det er noget man gear.
Hver eneste, kolde vinter, får vi en trilliard henvendelser fra frustrerede cyklister, med dybfrosne, indvendige gear på cyklen. Det mest effektlive middel mod frosne gear, er simpelthen at stille cyklen inden døre i plusgrader, alternativt under overdække. Frostsikring hos en fagmand kan afhjælpe problemet, men det er ganske bekosteligt og der er ingen garanti for hvor længe det holder. Beklager folks…

10. Om du er til flæskesteg eller julegås, skal du huske spray i din cykellås
Der er ikke noget værre, end at komme for sent ud af døren om morgenen og at regne med at jernhesten trofast vil race dig på arbejde. Det vil den også gerne, men låsen driller! Kom uden om den hovedpine, ved at smøre din lås med låseolie en gang om måneden, hele vinteren igennem. Husk at bruge låsemærkets egen låsespray. Hvis du bruger kædelås, så husk at vende låsecylinderen nedad når du cykler, så der ikke kommer regn og slud i låsen.