BAISIKELI – BIKES FOR A BETTER LIFE 

Baisikeli betyder cykel på swahili – Baisikeli er en privat virksomhed der er dedikeret til at forbedre livskvaliteten og gøre transport nemmere og billigere for de fattigste mennesker i verden. Som en social virksomhed er vi meget passionerede omkring vores vision og dedikerer alle ressourcer til vores mission.

Vi indsamler brugte cykler i Danmark sender dem til Mozambique hvor cyklerne genererer arbejde, uddannelse samt bedre og billigere transport for vores kunder. Projektet er finansieres via Baisikelis to butikker i Danmark, hvor vi sælger, reparerer og lejer cykler ud.

Baisikeli er sat i verden, fordi vi med egne øjne har set hvad en cykel kan gøre for et menneske. Vi har set, hvordan en bonde kan løfte sin familie til et bedre liv gennem øget mobilitet på en cykel. Vi har også set, hvordan en cykelambulance på en lægeklinik i en lille landsby kan skabe lægebehandling i op til 20 omkringliggende landsbyer. Vi har altså set, hvordan cykler kan skabe et bedre liv. Derfor er vores formål og vores vision at gøre cyklen tilgængelig for verdens fattigste gennem udvikling af en bæredygtig, lokalt forankret cykelindustri.

I dag er der mange mennesker i verden, der aldrig kommer i nærheden af en cykel. Grundene til dette er mange men den overordnede årsag er fattigdom og en underudviklet industri. I dag er alle solgte cykler i Østafrika importerede. Det skaber en masse fordyrende mellemled, og desuden er cyklerne ikke designet til det afrikanske behov. Derfor ønsker Baisikeli at opbygge en bæredygtig cykelindustri i Afrika. Vi er startet i Beira i Mozambique og er stærkt målrettet på at der skal ligge en eller flere Baisikeli forretninger i alle større østafrikanske byer. 

Vi vil med Baisikeli skabe en cykelproduktion af kvalitetscykler og en detailkæde med højt serviceniveau til alle, skabt i Afrika til Afrika.

Historien

I Danmark bliver der årligt smidt hundrede tusinder af cykler til skrot. I store dele af Afrika er der hårdt brug for billige transportmidler. Det satte fætrene Niels Bonefeld og Henrik Mortensen sig for at gøre noget ved, da de i 2003 fik ideen til Baisikeli.


Ideen var simpel: Baisikeli skulle indsamle nogle af de godt 400.000 cykler, som årligt bliver smidt ud her i Danmark og sende dem til Afrika, hvor de skulle repareres af et lokalt cykelværksted og sælges til markedspris.

Men helt så enkelt blev det ikke. Bureaukratiske labyrinter og alverdens regler satte en kæp i hjulet på indsamlingen af de efterladte cykler fra politiets hittegodskontorer. Derfor rettede Baisikeli blikket mod cykler fra forsikringsselskaber som med glæde gav afkald på den byrde, det var at samle cykler ind, som folk havde efterladt.

I 2007 sendte Baisikeli den første sending cykler til Afrika. Vi indså, at vi havde brug for mere indtægt, hvis Baisikeli skulle holde hjulene kørende uden hjælp fra fonde. Vi åbnede derfor et cykelværksted i København, hvor vi reparerede og udlejede brugte cykler til turister, firmaer og udvekslingsstudenter. Værkstedet fungerede også som hovedkvarter for organisationen.

Den øgede omsætning gjorde det muligt at øge aktiviteterne i Afrika. I 2010 startede Baisikeli det første værksted i Mozambique hvor mekanikere fra værkstedet i Danmark stod for den daglige ledelse og oplæring af afrikanske kolleger. Værkstedet i Mozambique er grundlaget for den videre udvikling af cykeleventyret i Afrika. Her uddannes den første generation af cykelmekanikere i Mozambique. Vores mål er at lave en uddannelse på niveau med den danske cykelmekanikeruddannelse, hvor de cykelmekanikerne som har de rette færdigheder tilbydes at åbne sin egen Baisikeli butik.

PRINCIPPER

Vores arbejde er baseret på fire grundlæggende principper:

- Vi benytter ellers spildte ressourcer – dette er kerneprincippet i Baisikelis forretningsmodel.
- Vi geninvesterer de penge, vi tjener i Danmark i cykelværksteder i Afrika.
- Vi er et økonomisk bæredygtigt projekt, som sætter skub i cykelindustrien i Afrika
- Vi udfører et ordentligt stykke arbejde.

For at få fart på udviklingen i Afrika er Baisikeli begyndt at bygge specialdesignede cykler i Danmark, som vi har leaset til firmaer som for eksempel Novo Nordisk i 3 år. Herefter bliver de sendt til Afrika, hvor de bliver bygget om og brugt som hospitalscykler (se billedet).Baisikeli kører også en traditionel cykelvirksomhed, hvor vi sælger og reparerer cykler. Udover at generere indtægter holder det også vores mekanikere skarpe, så de kan videreføre deres erfaringer til cykelsmedene i Afrika. Uddannelsen af cykelsmede i udviklingslandene er altafgørende, hvis en ordentlig cykelindustri skal kunne bygges op fra bunden.

Og en ordentlig cykelindustri i Afrika er vigtig. Ifølge vores egne erfaringer kan cykler dække en stor del af transportbehovet i de fattigste dele af kontinentet. Landmænd og håndværkere kan forøge deres indkomst med helt op til 100 %, fordi de med en cykel kan dække et langt større område. Afsidesliggende landsbyer forsynet med specialdesignede cykler kan langt hurtigere få transporteret syge og tilskadekomne til hospitaler og skadestuer, hvor de kan få den rigtige behandling rettidigt.

Social innovation

Baisikelis definition på social innovation er at aktivere ubenyttede ressourcer. Vi skaber rammerne for at udnytte disse ressourcer. Varer, der et sted har lille eller ingen værdi, kan have en enorm værdi et andet sted i verden. Ved at flytte, forandre eller tilføje ressourcer aktiverer vi noget, der ellers ville være spildt. På den måde stræber vi efter at gøre en forskel for alle de liv, vi er i kontakt med – og derved skabe en forskel i verden.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Eller Reset password