🐣 LIGE NU: PÅSKE TILBUD PÅ CHRISTIANIA LADCYKEL

Baisikeli Slangerup åbner den 20 maj 2021

Nyt firma får fuld pedal: ‘Vores DNA er at lave business med en social kant’

Cykelforreningen Baisikeli åbner i Slangerup. Udover værksted og salg af cykler er virksomheden også et socialøkonomisk projekt, som hjælper afrikanske bønder til et bedre liv, fordi cykler øger mobiliteten.

I Danmark elsker vi at cykle. Vi kan komme fra a til b, og så er det tilmed sundt og godt for klimaet. Men sådan ser man ikke på det alle steder i verden.

I Afrika kan cyklen være en livsnerve, som kan løfte en hel familie til et bedre liv, fordi den giver øget mobilitet. Det fik Niels Bonefeld, i dag 48 år, øjnene op for, da han i 2003 var en måned i Tanzania sammen med sin hustru.

“Vi besøgte en kammerat, der arbejdede for Mellemfolkeligt Samvirke. Der fik jeg ideen til at få en forretning ud af herreløse cykler i København til videresalg,” fortæller Niels Bonefeld, der på daværende tidspunkt gik på bygningskonstruktøruddannelsen for senere at kunne søge ind på arkitektstudiet. Med andre ord var cykler langt fra den oprindelige plan for hans liv.

I dag, 18 år efter, er der ikke skyggen af tegnestue på matriklen. Her ligger derimod Baisikeli med cykler i lange baner. Nogle er spritnye, andre godt brugte, men velfungerende, der er mountainbikes, klassiske, tunge ‘havelåger’, ladcykler og så er der racercykler og citybikes, til børn og voksne.

Socialøkonomi

Lokalavisen følger efter Niels Bonefeld, mens han ivrigt fortæller og viser frem.

Vi befinder os på Højager 2 i Slangerup, virksomhedens nyeste skud på stammen over forretninger med lager og værksted, som slår dørene op den 20. maj.

Han tager tråden op igen og siger:

“Den idé introducerede jeg til min fætter, der netop var kommet hjem fra Sydamerika, hvor han havde arbejdet med gadebørn. Han syntes, det var en enormt god idé. Han var især tændt på ideen med det sociale aspekt i det, for han syntes, at vi skulle give cyklerne væk til afrikanerne. Men jeg tænkte business.”

Niels Bonefeld klasker håndfladerne sammen for at vise, hvordan den socialistiske og kapitalistiske tankegang clashede.

Efterfølgende gik der tre år med brainstorming, og ud i den anden ende kom en forretningsmodel, der hedder socialøkonomi. Med andre ord blev de enige om, at deres virksomhed skulle arbejde for at ændre udsatte menneskers livsbetingelser, blandt andet ved at skabe nye muligheder for inklusion og interaktion i det afrikanske samfund. Et begreb, Baisikeli efterfølgende har været med til at definere i Danmark.

Business med social kant

I dag er kerneprodukterne i Danmark reparation samt salg af cykler. Det sker fra to forretninger med værksteder i Valby og på Vesterbro i København og nu også snart i Slangerup. Derudover er Baisikeli ved at komme ind på det tyske marked.

Men hvor er det lige, Afrika kommer ind i billedet?

“Vi laver business med en social kant. Det er vores DNA. Baisikeli er sat i verden, fordi vi med egne øjne har set, hvad en cykel kan gøre for et menneske. Vi har set, hvordan en afrikansk bonde kan løfte en hel familie til et bedre liv, fordi cyklen giver øget mobilitet. Vi har set, hvordan en cykelambulance på en lægeklinik i en lille landsby kan skabe lægebehandling i op til 20 omkringliggende landsbyer. Vi har set, hvordan cykler giver adgang til uddannelse i fjernere byer. Vi har altså set, hvordan cykler kan skabe et bedre liv. Derfor er vores formål og vores vision at gøre cyklen tilgængelig for verdens fattigste gennem udvikling af en bæredygtig, lokalt forankret cykelindustri i verdens fattigste regioner.” Niels Bonefeld rejser sig. Han forsvinder ned ad trappen, men er kort efter tilbage med en æske farvekridt. På en gammel dør illustrerer han visionen for Baisikeli med runde cirkler og pile og enkelte buzzwords, mens han fortæller:

“Visionen går ud på at ændre samfundet i Afrika. For at gøre det, er vi nødt til at arbejde med tre faser. Den første er cykelindustri, det er alt det, jeg gør med værksteder, uddannelse af unge. Herhjemme er det lærlinge, i Afrika uddanner jeg dem selv.” Niels Bonefeld tegner en ny cirkel.

Kvalitetscykler

“I Afrika er det salg, reparation, garanti, kvalitet, vi producerer også selv cykler til arbejdsbrug. Når alt det her er til, er der også kunder, og så laver vi det, der hedder cykelkultur, man finder sig en plads i samfundet og skaber sig et liv. I Afrika er de vant til dårlige cykler, der signalerer lavstatus. Vi leverer kvalitetscykler.” Han tegner en ny cirkel og siger:

“Når der er mange glade brugere, så kan man begynde at stille krav om cykel infrastruktur igennem politikerne, for når man arbejder med at ændre et samfund, så gør man det ved at skabe mobilitet og infrastruktur. Det er det, der flytter mennesker og ændrer samfundet. ”

For Niels Bonefeld er det den overordnede vision med Baisikeli.

“Det vi gør, er det, vi allerede er i gang med og som hele Baisikeli bygger på. I virkeligheden kan Baisikeli deles op i to kategorier, fysisk og socialt, hvor udgangspunktet for begge kategorier er at skabe mobilitet. I fysisk mobilitet arbejder vi først og fremmest på, at vores produkt i sig selv kan hjælpe til et bedre liv. Ved at skabe øget fysisk mobilitet i afrikanske lande, kan cyklen hjælpe mennesker til at skabe adgang til arbejde, højere indtægter, uddannelse og behandling ved sygdom. Samtidig forsøger vi at hjælpe mennesker til et bedre liv i den proces, hvorved vi leverer og skaber vores produkt. Dette er en social mobilitet, hvor vi ønsker at flytte mennesker fra ét sted i deres liv til et andet. Det drejer sig om mennesker med sociale udfordringer, der har svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet.” Niels Bonefeld fortæller, at den sociale mobilitet ikke kun gælder mennesker i Mozambique, Afrika men også i Danmark.

“Herhjemme arbejder vi på at vække en passion for cykler, for derved at skabe en plads til langtidsledige på arbejdsmarkedet.” Niels Bonefeld lægger det lyseblå farvekridt tilbage i æsken.

Erik Ejegod spejderne

Med udsigt over marker og til omkringliggende småbyer er Niels Bonefeld rykket ind på matriklen, hvor der tidligere var svinestation. Men han er ikke bare flyttet ind med forretningen, værkstedet og et kæmpelager af cykler samt ikke mindst masser af visioner og et hjerte som banker for at gøre verden til et bedre sted. Han er også flyttet ind med hustruen Eva Bøje Nielsen og parrets tre børn Birk, Alfrida og Laurits.

“Det har været fantastisk at flytte hertil efter 22 år på Christianshavn. Vi har meldt os ind i Erik Ejegod Spejderne og al mulig slags sport, som alle tre børn nu går til. Vi har i mange år ledt efter noget, som kunne samle hele forretningen, det vil sige med et lager til cykler, produktion af cykler, reparation og samtidig med plads til at afrikaforsendelserne kunne foregå herfra. Det har vi fundet her.”

FAKTA

  • Baisikeli sender personale og brugte kvalitetscykler til Mozambique ca. 1600 cykler om året.
  • Baisikeli uddanner lokale ansatte og udvikler kompetencer omkring cykelmekanik og forretning, disse ansatte reparerer de brugte cykler og sælger dem på det lokale marked.
  • Baisikeli producerer også specialfremstillede cykler lokalt i Mozambique. Produktionen koncentrerer sig primært om transportcykler som Long John, kassecykler og taxa-cykler. Næste gang en container med cykler sendes til Mozambique er den 20. maj.
  • Baisikelis danske kerneprodukter er reparation, salg af nye og brugte cykler. Dette sker blandt andet gennem samarbejde om forsendelse af hittegodscykler i samarbejde med kommunerne og politiet.
  • I Baisikeli Frijob skal udsatte borgere på egne præmisser indgå i arbejdsfællesskaber og opbygge kompetencer i eget tempo. De får lønnet beskæftigelse fra første dag, og har i sidste ende mulighed for at få en læreplads som cykelmekanikerlærling. Baisikeli Frijob uddanner hjemløse og udsatte til at kunne udføre grundlæggende cykelpleje. Baisikeli har minimum tre praktikanter i træning.
  • Baisikeli scorer over 105 i B Corp. Derved ligger de blandt de bedste i Skandinavien. Baisikeli er lige pt. ved at blive recertificerert, som man skal en gang hvert 3. år, og her regner Niels Bonefeld med, at Baisikeli vil sætte nye standarder i Skandinavien. Men det bliver først offentliggjort til efteråret. B Corp er en ny form for virksomhedscertificering, der skal leve op til højere standarder både socialt, miljømæssigt og i forhold til gennemsigtighed. Kilde: bcorporation.eu

Link til artiklen i SN – Nyt firma får fuld pedal: ‘Vores DNA er at lave business med en social kant’ – sn.dk – Frederikssund

X
Køb Danmarks billigste 17,4 Ah Promovec batteri til Christiania cykler her

Se prisen