Hos Baisikeli arbejder vi for at fremme cykelkulturen i Kenya. Som en del af denne mission har vi mødt Cate Karis, som er medlem af Kenya Cycling Women, der giver et indblik i, hvordan cykling har ændret hendes liv.
Her er et uddrag fra vores interview med Cate, hvor hun deler sin historie og giver et indblik i de udfordringer og muligheder, som kvindelige cyklister står overfor i Kenya.
Hvordan begyndte du med at cykle, og hvad inspirerede dig til at blive en del af Kenya Cycling Women?
Cate Karis: “Jeg lærte at cykle som barn – min far lærte mig det. Jeg var så heldig, at mine forældre sparede sammen til en cykel, så jeg kunne cykle til skolen, som lå omkring fem kilometer væk. Senere, da jeg begyndte på universitetet, ønskede jeg mig at have min egen cykel igen. Jeg sparede op og købte til sidst min første cykel. Det var også her, jeg blev introduceret til cykelfællesskaber som Kenya Cycling Women.”
Hvilken rolle har cykling spillet i dit liv?
Cate Karis: “Cykling har haft en enorm betydning for mit liv, særligt for min mentale og fysiske sundhed. Det har været en fantastisk måde at klare tankerne og fokusere. Det har også ændret mit forhold til kost og ernæring, som jeg har oplevet har været vigtig for min krops sundhed.”
Hvordan har cykling påvirket kvinders muligheder, mener du?
Cate Karis: “Cykling er blevet mere udbredt blandt kvinder i Kenya, og jeg tror, at der bliver skabt en større forståelse for kvinder på cykel. Men med mere opmærksomhed og synlighed håber jeg, at flere vil finde rollemodeller i cykelverdenen og selv kaste sig ud i det.”
Hvilke udfordringer møder kvinder, når de begynder at cykle i Kenya, og hvordan kan disse udfordringer løses?
Cate Karis: “En af de største udfordringer er at overvinde samfundets myter og stereotyper – cykling er endnu ikke bredt accepteret for kvinder. Ofte afhænger det af ens forældre eller værger og om de støtter en i det. Cykelfællesskaber har gjort en stor forskel ved at skabe opmærksomhed og nedbryde disse barrierer. De har ikke kun fremhævet de udfordringer, kvinder står overfor, men også de generelle problemer, alle cyklister oplever. At støtte og vokse disse fællesskaber kan hjælpe med at ændre holdninger og skabe et mere inkluderende miljø.”
Er der myter om kvinder og cykling, som du gerne vil afkræfte?
Cate Karis: “Der er mange misforståelser og fordomme, som kvinder i cykling møder. For eksempel, når jeg solgte en cykel til en far, sagde han, at han kun ville købe den til sin søn. Da jeg spurgte, hvorfor han ikke ville købe én til sin datter, svarede han, at han ikke ville ‘ødelægge hendes velstand’ – en eufemisme for at antyde, at cykling kunne skade hendes krop. Disse myter er ubegrundede, men de er stadig udbredte. Det er vigtigt at aflive disse misforståelser, så flere unge piger kan tage cyklen uden disse forældede stigmatiseringer.”
Cate Karis’ historie minder os om den store rolle, cykling kan spille, både for individet og for samfundet som helhed. Vi i Baisikeli vil gerne være med til at styrke denne udvikling, så flere kvinder og unge i Kenya kan få nye muligheder gennem cyklen.