Hvad er B Corp?

Hvad er B Corp? En bevægelse af virksomheder, der har som mål at være bedst FOR verdenen, og dokumenterer det gennem den frivillige certificering.

B Corp er en standard for, den forskel en man gør for samfundet. Som B Corp forpligter man sig til at leve op til, og dokumentere, høje standarder indenfor blandt andet gennemsigtighed, medarbejdere, socialt, miljø, kunder.

Der er i dag 4640 B Corp virksomheder, deriblandt 83 danske, der både arbejder for at skabe overskud, men også at forandre verdenen.

Nedenfor sætter vi fokus på, hvad B Corp er, gennem 4 P’er; Purpose, Planet, People & Profit.

Purpose

Baisikeli’s formål er at forbedre livskvaliteten for verdens fattigste gennem nemmere transport.

Baisikeli er sat i verden, fordi vi med egne øjne har set hvad en cykel kan gøre for et menneske. Vi har set, hvordan en bonde kan løfte sin familie til et bedre liv gennem øget mobilitet på en cykel, og hvordan en cykelambulance på en lægeklinik i en lille landsby kan skabe lægebehandling i op til 20 omkringliggende landsbyer.

Vi har altså set, hvordan cykler kan skabe et bedre liv. Derfor er vores formål og vores vision at gøre cyklen tilgængelig for verdens fattigste gennem udvikling af en bæredygtig, lokalt forankret cykelindustri.

Planet

Kernen i Baisikeli er, at benytte ellers spildte ressourcer.

I Danmark bliver der årligt smidt over 400000 cykler til skrot, mens der i Afrika er hårdt brug for billige transportmidler.

Ideen bag Baisikeli er derfor simpel; vi indsamler brugte cykler i Danmark, som sendes til Afrika, hvor de repareres på vores lokale cykelværksted i Beira, Mozambique.

I Danmark har vi traditionelle cykelbutikker, hvorfra vi geninvesterer overskuddet i cykelværksteder i Afrika, som sætter skub i cykelindustri og cykelkultur i Afrika.

People

Med Baisikeli Frijob giver gadens folk din cykel en omgang knofedt.

I 2020 var Baisikeli med til, at stifte foreningen Baisikeli Frijob – et uforpligtende arbejdsfællesskab, der uddanner gadens folk til frijobbere.

Frijobberne giver din cykel en omgang kærlighed for 100 kr. (betal med MobilePay), som derefter udbetales med det sociale frikort.

Du finder normalt frijobberne på Enghave Plads og ved Føtex på Vesterbrogade.

Profit

Baisikeli er ikke non-profit, men bruger profit til at skabe forandring.

Vi er stolte af, at være en kommerciel virksomhed, der er ligeså bæredygtig på det økonomiske plan – som på det sociale og miljømæssige plan.

Baisikeli vil nemlig være foregangsvirksomhed for helt almindelige små virksomheder, der vil gøre en forskel for verdenen og samtidig drive en sund virksomhed.

I sidste ende betyder det, at vi også skal sælge nogle cykler, for at vi kan geninvestere de penge, vi tjener i Danmark i cykelværksteder i Afrika.

Best for the World

Baisikeli er B Corp “Best for the World” i kategorien fællesskab

Kategorien fællesskab handler om, at bidrage med økonomisk og social velstand i de lokalområder, som virksomheden er en del af.

Det er altså ikke nok, at sende brugte cykler til Afrika – vi vil også skabe en bæredygtig forandring lokalt.

I Baisikeli kommer det til udtryk gennem vores vision om, at skabe cykelindustri, cykelkultur og cykelinfrastruktur – skabt i Afrika til Afrika.